Hoe kun je je energielabel checken?

CategoriesNieuws

Voordat je besluit een huis te kopen of te huren, is het energielabel checken handig. Het geeft namelijk inzicht in hoe energiezuinig een woning is. Je kunt eenvoudig het energielabel van een woning vinden op de website van de overheid waar alle geregistreerde labels te vinden zijn. Daarnaast wordt het energielabel vaak vermeld in de advertenties van woningen die te koop of te huur staan. Het is handig om van tevoren te weten hoe het zit met de energiezuinigheid van je potentiële nieuwe stek. Dus voordat de deal rond is, check het energielabel en wees goed geïnformeerd.

Waarvoor dient een energielabel

Het energielabel is een belangrijk document dat inzicht geeft in de energieprestaties van een woning. Het label varieert van A tot G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor niet energiezuinig. Dit label helpt je om een inschatting te maken van de maandelijkse energiekosten. Daarnaast kan het je bewust maken van de mate waarin de woning bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Door te kiezen voor een huis met een groen label, dus A of B, draag je bij aan een beter milieu. Het biedt ook een indicatie van het comfort en de kwaliteit van de woning, want een energiezuinige woning is vaak beter geïsoleerd waardoor je in de winter minder stookkosten hebt en in de zomer blijft de koelte beter behouden.

Hoe verhoog je een energielabel?

Het verhogen van het label en het energielabel checken van je woning is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Voordat je hiermee aan de slag gaat, is het handig om eerst het huidige energielabel te checken. Met die kennis kun je gericht verbeteringen aanbrengen. Een paar opties zijn het isoleren van je dak, muren en vloeren, het plaatsen van dubbel glas en het installeren van een zuinige CV-ketel of warmtepomp. Het toevoegen van zonnepanelen op je dak kan ook bijdragen aan een hoger energielabel. Met deze aanpassingen verhoog je niet alleen het energielabel, maar maak je je huis ook een stuk comfortabeler en reduceer je de maandelijkse energiekosten.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *